Το ταξίδι μελετήθηκε αρκετά προσεκτικά αφού είχε την ιδιαιτερότητα της διάσχισης της γείτονος και φίλης πιά Αλβανίας.
Μετά από τόσες ώρες μελέτης στο google maps, όταν πλέον ταξιδεύαμε πραγματικά, ήξερα τον δρόμο απέξω σαν να έκανα το ταξίδι 3η φορά

Δύο οικογένειες όλοι πωρωμένοι ταξιδιώτες, ενήλικες-ανήλικοι -έφηβοι, 8 άτομα σύνολο, δύο καλοτάξιδα αυτοκίνητα, 1 VW Passat tsi kai 1 Mitsubishi outlander. Ναι το vitaraki μου ξεκουράστηκε αυτή τη φορά στο σπίτι αν και με κοιτούσε ελαφρώς παραπονεμένο όταν έφευγα.

Gps φορτωμένο με το igo 8.3 το οποίο επιλέχθηκε με κριτήριο το μέγεθος των χαρτών. Βοήθησε αρκετά κυρίως μέσα στα Τίρανα, αλλά προσοχή να μην γίνουν μεγάλα λάθη, γιατί η χαρτογράφηση της Αλβανίας έχει μόνο το κύριο οδικό δίκτυο. Έντυποι χάρτες Αλβανίας και Σκοπίων υπήρχαν καλού κακού, και καλής ποιότητας μάλιστα ! (εκδόσεις Όραμα) + ένας ταξιδιωτικός οδηγός Montenegro-Dubrovnik καλός και περιεκτικός (lonely planet).
Το σχέδιο που ακολουθήθηκε ήταν: Συνοριακό φυλάκιο Νίκης(Φλώρινα)-είσοδος στα Σκόπια,
μέσω Οχρίδας-Στρούγκας συνοριακό φυλάκιο CafeThana-είσοδος στην Αλβανία,
μέσω Ελμπασάν-Τίρανα-Σκόδρα συνοριακό φυλάκιο Murriqan-Sukobina- είσοδος στο Μαυροβούνιο(εδώ προσοχή αποφύγετε οπωσδήποτε το φυλάκιο Hanni Toτti=30Km ''βομβαρδισμένου'' καρόδρομου),
και μετά τα τελευταία 80 περίπου χιλιόμετρα ο προορισμός και η βάση μας παράλληλα, η παραθαλάσσια μεσαιωνική Budva.
Σύνολο χιλιομέτρων μέχρι την Budva 570.
Συνολικός χρόνος ταξιδιού 13 ώρες!!

Η ποιότητα του οδοστρώματος στην Αλβανία πάρα πολύ καλή. Δεν θυμάμαι στην κυριολεξία ούτε μία λακκούβα της προκοπής

Απλώς πρίν απο τα Τίρανα έχει ένα στενό- σφιχτό αλλά και πανέμορφο ορεινό στροφιλίκι πάνω στο οποίο υπάρχει και μία εξαιρετική ταβέρνα. Όλος ο δρόμος με μια λωρίδα ανα κατέυθυνση με εξαίρεση το κομμάτι μετά τα Τίρανα πού είναι καινούριος φαρδύς δρόμος με χαμηλά όμως όρια ταχύτητος.
Οι άνθρωποι παντού αρκετά φιλικοί και εξυπηρετικοί, ΑΛΛΑ η οδηγική συμπεριφορά των φίλων μας Αλβανών χαοτική. Όλοι, μα όλοι, ακολουθούν τον κανόνα κάνω ότι μου αρέσει, όπως μου αρέσει, όταν μου αρέσει. Είναι τόσο έξω απο την κοινή λογική αυτό που συμβαίνει, που είναι αδύνατον να εκνευριστείς και τελικά το απολαμβάνεις σαν μια ταξιδιωτική εμπειρία ακόμη
Οι κυριότερες πόλεις- μέρη που επισκεφθήκαμε στο Μαυροβούνιο: Budva-μεσαιωνική και πανέμορφη, Kotor και ο γύρος του κόλπου του(Boka Kotorska)-δεν υπάρχουν λόγια θα μιλήσουν οι φώτο, Perast-ρομαντκά ατμοσφαιρικό, Hergeq novi-ενδιαφέρον, Sveti Stefan-όμορφο, ο παλιός δρόμος Kotor-Cetinjie- απόλαυση και στην Κροατία το Dubrovnik - πολυ όμορφο αλλά υπερβολικά ''τουριστικό'' .
Ανέφερα αρκετές πληροφορίες με την ελπίδα ότι θα φανούν χρήσιμες σε φίλους καλούς που σχεδιάζουν ταξιδάκι, προς τα μέρη αυτά. :wink:
Ας πέσουν οι φώτο: